Samen werken aan
duurzame participatie

Gemeente | Taal & Inburgeren

De gemeente heeft als taak om de kwetsbare groep van inburgeraars zo goed mogelijk te laten inburgeren. Het doorverwijzen naar passende en kwalitatief goede inburgerscholen is belangrijk voor succes. Blik op Werk ondersteunt alle partijen bij dit keuzeproces.

Een inburgerschool met het Keurmerk Blik op Werk biedt
de zekerheid van onafhankelijke controle op kwaliteit

De tevredenheid van gemeenten als opdrachtgever wordt straks gelukkig weer onderdeel van het Keurmerk. Dat geeft weer extra zekerheid over de kwaliteit van de school
Hanne Overbeek | relatiemanager gemeenten Blik op Werk

Actueel: Extra tool

Waar zitten onze huidige inburgeraars op school?

Die vraag stellen gemeenten regelmatig aan Blik op Werk. Blik op Werk kan hier een indicatie van geven. Daarom hebben we een nieuwe tool gemaakt. Je kunt hier zien op welke scholen de huidige inburgeraars onderwijs volgen door de naam van de gemeente of een postcode in te vullen. Er verschijnt dan een lijst met scholen waar de afgelopen jaren inburgeraars uit jouw gemeente(n) les hebben (gehad). Je kunt ook zien hoeveel inburgeraars daar zijn/waren. Vervolgens kun je zien hoe inburgeraars deze school beoordelen en hoe Blik op Werk verder de kwaliteit van deze taalscholen beoordeelt.

Blik op Werk heeft deze informatie door de data van het klanttevredenheidsonderzoek. Inburgeraars die driekwart van hun traject hebben doorlopen worden door de taalscholen aangemeld voor klanttevredenheidsonderzoek bij onderzoeksbureau Panteia. Ook inburgeraars die de school verlaten vanwege verhuizing of om een andere redenen, bijvoorbeeld onvrede, worden door de scholen aangemeld voor het klanttevredenheidsonderzoek.

Ook voor inburgeraars informatie over alle scholen

Blik op Werk biedt met

www.zoekinburgerschool.nl

ondersteuning aan inburgeraars en hun begeleiders bij de keuze van een goede inburgeringscursus.

Voordelen Blik op Werk

Blik op Werk controleert en borgt onafhankelijk de kwaliteit van dienstverleners voor inburgering en duurzame participatie en maakt alle informatie via de website toegankelijk. Dat helpt de gemeente om:

  • In de basis te vertrouwen op de kwaliteit van de taalscholen in hun regio
  • Passend onderwijs te kiezen door, behalve de eigen kennis en ervaring over de school, ook de beschikbare onafhankelijke informatie van Blik op Werk over alle taalscholen te gebruiken
  • Ook bij de inkoop van duale trajecten gekwalificeerde dienstverleners voor duurzame participatie (werk en vrijwilligerswerk/sociale activering) te vinden
  • Goede contractmonitoring uit te voeren en onafhankelijke managementinformatie beschikbaar te stellen.

Kennis en contacten

Als beleidsmedewerker of klantmanager wilt u toegang tot actuele kennis op het gebied van inburgeren en duurzame participatie.
En betrouwbare partners met wie u kunt samenwerken bij deze opdracht.

Gekwalificeerde inburgerscholen
Zoek in het openbare en landelijke register een inburgerschool met het Keurmerk Blik op Werk.

Alle informatie over inburgeren.
Zoals de mogelijkheid om geld te lenen bij DUO voor inburgeren op een keurmerkschool.

Dienstverleners sociale activering.
Zoek in het openbare en landelijke register een partij die ondersteunt bij sociale activering.

Praktijkkennis over werk en werken.
Bij onze kenniscommunity 'Werk hoe zit het?' kunt u terecht met al uw vragen over werk.

Bezoek ook eens onze kenniscommunity 'Werk hoe zit het?'. Hier helpen professionals en geïnteresseerden uit het werkveld elkaar met vragen over werk en alles daaromheen.