Loonwaarde
Monitoren van kwaliteit
Blik op Werk monitort de uitvoering van de loonwaardebepaling, de opleiding en het examenproces van opleidingsorganisaties en de loonwaarde-instrumenten.
Het toezicht van Blik op Werk richt zich op twee aspecten: de uitvoering van de uniforme loonwaardemethodiek en de toegankelijkheid van de markt voor nieuwe dienstverleners.
Wet verbinden met praktijk
Door middel van audits verbinden we de wet met de praktijk en signaleren we waar het wringt. We adviseren overheid en sector hoe de loonwaardemethodiek zich verder kan ontwikkelen.
De uniforme loonwaardemethodiek
Werkgevers die mensen met een verminderd arbeidsvermogen in dienst nemen, kunnen aanspraak maken op loonkostensubsidie of loondispensatie voor het deel dat iemand minder productief is. Om te weten op hoeveel loonkostensubsidie een werkgever recht heeft, moet de zogeheten loonwaarde van de werknemer worden bepaald. De manier waarop de loonwaarde van een werknemer wordt vastgesteld, is de loonwaardebepaling.
Sinds 1 juli 2021 is er een nieuwe, uniforme, methodiek om de loonwaarde van de medewerker met een arbeidsbeperking te bepalen: de uniforme loonwaardemethodiek (ULM). De ULM is één van de beleidsinstrumenten van het in 2018 gelanceerde Breed Offensief: een brede agenda die bedoeld is om de arbeidsmarktkansen van mensen met een arbeidsbeperking te vergroten en zo te zorgen voor een meer inclusieve arbeidsmarkt. De uniformering is vastgelegd in het Besluit Loonkostensubsidie Participatiewet 2021 (Stb. 2021-113), de Regeling loonkostensubsidie participatiewet 2021 (Stc. 2021, 9937) en in de Cursusgids Uniforme Loonwaardebepaling (CUL).
Blik op Werk audits
We voeren audits uit bij:
- Opleidingsorganisaties die de opleiding tot loonwaardedeskundige verzorgen.
- Ontwikkelaars van software-applicaties die loonwaardedeskundigen ondersteunen bij het uitvoeren van de loonwaardebepaling.
- Uitvoerders van de loonwaardebepaling.
Uitvoering van de loonwaardebepaling
Onafhankelijke uitvoering van de loonwaardebepaling in het kader van de Participatiewet. Zij kunnen daarbij deskundigheid inkopen of de loonwaardebepaling door eigen gekwalificeerde medewerkers laten uitvoeren. Het is de taak van de gemeente om bij de opdrachtverstrekking voor de loonwaardebepaling te controleren of loonwaardedeskundigen aan de vereiste minimale kwalificaties voldoen. Om gemeenten hierin te faciliteren is een register van loonwaardedeskundigen opgesteld. Het register staat garant dat de ingeschreven loonwaardedeskundigen gecertificeerd zijn en voldoen aan de eisen van de ministeriële regeling en de CUL.
De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) monitort samen met Blik op Werk de kwaliteitsborging en de uitvoering van de uniforme loonwaardebepaling. In principe verzorgt de NLA het toezicht op de publieke organisaties en het UWV. Waar mogelijk en/of nodig trekken Blik op Werk en de NLA samen op om een compleet beeld te krijgen rondom de uitvoering van loonwaardebepalingen. Blik op Werk rapporteert twee keer per jaar over haar bevindingen aan het Ministerie SZW. Daarnaast deelt Blik op Werk haar rapportage met het College van Deskundigen Uniforme Loonwaardebepaling (CD-UL).
Het College van Deskundigen Uniforme Loonwaardemethodiek (CDUL) draagt zorg voor de doorontwikkeling van de methodiek en is tevens verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van het kwaliteitssysteem voor nieuwe toetreders.
Vragen over loonwaarde?
Etienne Lemmens is onze expert.
Hij is te bereiken via de Servicedesk.