Hoe gaat het met mijn medewerkers?
De krapte op de arbeidsmarkt heeft consequenties: een hogere werkdruk en stijgende kosten. Duurzame inzetbaarheid van werknemers is meer dan ooit een belangrijk speerpunt voor werkgevers. De Work Ability Index (WAI) is een krachtig instrument voor het bepalen van beleid dat gericht is op de duurzame inzetbaarheid van werkenden.
De WAI meet het werkvermogen
Ieder jaar leveren licentienemers anonieme WAI-data aan Blik op Werk voor analyse. Wat valt op?
WAI voorspeller van wie kans loopt om uit te vallen
De WAI is een wetenschappelijk gevalideerde vragenlijst die inzicht geeft in het werkvermogen van een organisatie. Zo voorspelt de WAI welke (groepen) werknemers meer kans lopen om in de (nabije) toekomst uit te vallen.
Naast uitval blijkt uit onderzoek dat medewerkers met een verminderd werkvermogen minder werkplezier ervaren, minder productief en wendbaar zijn. Verminderd werkvermogen kan een signaal zijn dat de medewerker de organisatie gaat verlaten.
Preventief sturen op verzuim, werkplezier en productiviteit
Voordat medewerkers gaan verzuimen presteren ze vaker al minder goed. Soms niet eens zo heel erg merkbaar. Maar als eenmaal een bepaald punt is bereikt melden zij zich ziek. Deze medewerkers scherp in beeld krijgen voordat zij zich ziek melden, is geen gemakkelijke taak.
Vergelijk het met een ijsberg. Maar een klein deel van de ijsberg steekt zichtbaar boven water. Het overgrote deel is onder water en niet zichtbaar.
Zo werkt het ook met verzuim. De WAI biedt juist de mogelijkheid om het werkvermogen van al uw medewerkers in beeld te brengen. Zo krijgt u ook de medewerkers in beeld met een minder goed werkvermogen.
Door de inzet van de WAI kunt u preventief sturen op verzuim, werkplezier en productiviteit.
Meten van werkvermogen
Blik op Werk certificeert professionals om het werkvermogen van medewerkers in uw organisatie te meten door de inzet van verschillende vragenlijsten/methodieken.
- Vragenlijst die werkvermogen in kaart brengt, te gebruiken als onderdeel in bijvoorbeeld een Periodiek Medisch Onderzoek of andere duurzame inzetbaarheidsvragenlijsten.
- Brengt in beeld welke groepen medewerkers een verminderd werkvermogen hebben.
- Ook beschikbaar in het Engels.
- Vragenlijst die het werkvermogen meet met de WAI plus globaal de 5 dimensies van het Huis van Werkvermogen: gezondheid, competenties, houding en motivatie, werk en werk-privébalans.
- Ook beschikbaar in Engels en Vlaams.
- Vormt input voor de Company Radar.
- Vragenlijst die het werkvermogen meet met de WAI plus inzicht geeft in de eigen beleving van de medewerker op de thema’s : gezondheid, leefstijl, werk, scholing en opleiding, loopbaanontwikkeling en mobiliteit en zelfredzaamheid.
- Op welke thema’s kan de medewerker zelf zijn actiepunten op formuleren?
- Met eventuele ondersteuning hierbij van gecertificeerde werkscandeskundige.
Meestgestelde vragen
De Sociaal Economische Raad geeft aan dat duurzame inzetbaarheid van werkenden rust op drie pijlers: employability (het optimaal en duurzaam inzetten van personeel), vitaliteit en werkvermogen (de mate waarin een werkende lichamelijk en geestelijk in staat is zijn werk te kunnen doen).
Belangrijkste voordelen:
- Inzicht in hoe het met u medewerkers gaat levert input op voor het duurzame inzetbaarheidbeleid van uw bedrijf of organisatie.
- Grip op verzuim: medewerkers in beeld met een minder goed werkvermogen hebben een grotere kans op (langduriger en frequenter) verzuim dan medewerkers met een goed werkvermogen.
- Binden en boeien van personeel: medewerkers met een minder goed werkvermogen zijn geneigd eerder een organisatie te verlaten. Inzicht in het werkvermogen ondersteunt uw strategisch hrm-beleid.
Nee. In de WAI zitten vragen die volgens de AVG niet door een werkgever mogen worden verwerkt. Het is wel mogelijk dat een interne arbodienst de WAI uitzet, de privacy van medewerkers is dan wettelijk geborgd. Blik op Werk certificeert professionals om te werken met de Work Ability Index. Deze vindt u in het register van werkvermogenspecialisten.
Vind uw werkvermogenspecialist
Vragen over werkvermogen?
Peter Langedijk (foto) is onze expert.
U bereikt hem via de Servicedesk.