Samen werken aan
duurzame participatie

Begrippenlijst

Blik op Werk hanteert een begrippenlijst, die onder andere dient ter verduidelijking van termen die voorkomen in de handleiding van het Keurmerk.

A

Aanbieder van inburgeringscursussen

Een rechtspersoon die in het kader van de uitoefening van beroep of bedrijf werkzaamheden verricht, gericht op het toeleiden van inburgeringsplichtigen en behoeftigen naar het inburgeringsexamen of inburgeringsplichtigen toeleidt naar het staatsexamen

Arbeidsactivering

Trajecten gericht op het begeleiden van cliënten die nog niet in staat zijn om reguliere arbeid te verrichten en nog extra vaardigheden nodig hebben om dat in de toekomst wel te kunnen.

Arbeidsgehandicapten

Een arbeidsgehandicapte is iemand bij wie is vastgesteld (door een daartoe bevoegde persoon) dat hij door een ziekte of handicap belemmeringen ervaart bij het vinden van een baan of bij het verrichten van arbeid.

Arbeidstoeleiding

Trajecten gericht op het begeleiden van cliënten die in staat zijn om reguliere arbeid te verrichten en nog vaardigheden nodig hebben om op een effectieve manier een baan te zoeken en/of worden hierin belemmerd door
de arbeidsmarktsituatie.

Arbodiensten

De arbodienstverlener ondersteunt de werkgever op gebieden die te maken hebben met arbeidsomstandigheden. In dat verband is de Arbodienst belast met de uitvoerende taken op het gebied van de gezondheid van de werknemers en het bewaken van de veiligheid.

B

Begeleid werken

Begeleid werken is het totaal aan ondersteunende maatregelen voor een werknemer met een arbeidshandicap en de werkgever. De maatregelen moeten het voor de werkzoekende mogelijk maken om een (betaalde) baan op de open arbeidsmarkt te bestendigen.

Bemiddeling

Dienstverlening gericht op plaatsing van de cliënt bij een andere/nieuwe werkgever.

Bruto-instroom

Aantal cliënten waarvoor door de opdrachtgever aan een bedrijf dat zich richt op preventie, verzuimbegeleiding en/of re-integratie een opdracht is verstrekt voor het opstellen van een trajectplan.

G

Gesubsidieerd werk

Stagebanen- of opstapbanen (participatiebanen) voor uitkeringsgerechtigden waarvoor de werkgever een loonkostensubsidie ontvangt.

I

Inburgeraar

Inburgeren

Inburgeren wil zeggen dat iedereen

  • Nederlands kan spreken, lezen en schrijven;
  • Nederlands kan verstaan en begrijpen wat er gezegd wordt;
  • Weet hoe we in Nederland met elkaar samen leven.

Inburgeringscursus

Een training of opleiding met als doel het voorbereiden van inburgeringsplichtigen op het inburgeringsexamen. Het voor- en natraject zoals activiteiten die gericht zijn op het voorbereiden op werk (duale trajecten), worden buiten beschouwing gelaten.
Nieuwkomers moeten het examen op A2 niveau halen. Oudkomers moeten kunnen lezen en schrijven op A1 niveau.

Inburgeringsdiploma

Het inburgeringsdiploma wordt behaald als het praktijkexamen en het centraal examen met succes zijn afgerond. Het behalen van een inburgeringsdiploma wordt hierom ook gezien als een succesvol resultaat van een inburgeringcursus.

Inburgeringsexamen

Het inburgeringsexamen bestaat uit een praktijkexamen en een centraal examen. Het behalen van het praktijkexamen en het centraal examen resulteert in een inburgeringsdiploma.

Inburgeringsplichtigen

Alle vreemdelingen van 16 tot 65 jaar die duurzaam in Nederland willen blijven, voor zover deze personen niet gedurende minstens acht jaar van de leerplichtige leeftijd in Nederland verbleven en niet over bepaalde diploma’s of certificaten of andere soortgelijke bewijsstukken beschikken. De wet geldt zowel voor oudkomers als voor nieuwkomers die tot deze doelgroep behoren.

Interventie (product/activiteit)

Een in het trajectplan omschreven activiteit die gericht is op preventie, verzuimbegeleiding, reductie van afstand tot werk, activering of arbeidsbestendiging. Een interventie (product/activiteit) heeft betrekking op de activiteiten na ‘opstellen trajectplan’ tot en met ‘nazorg’.

Interventiebedrijf

Bedrijven die zieke werknemers door middel van een interventie (bijvoorbeeld een rugtraining, een RSI-programma of mediation) laten terugkeren in hun oude werk (eerste spoor). Interventiebedrijven voeren soms ook trajectdelen uit voor re-integratiebedrijven. Zij voeren over het algemeen geen hele re-integratietrajecten uit.

IRO

Individuele re-integratie overeenkomst waarbij de cliënt in principe ook opdrachtgever is. Het UWV kent in elk geval dit type overeenkomst.

J

Jobcoach/bestendiging

Voorziening die bestaat uit een individueel trainings- of inwerkprogramma en systematische begeleiding van de werknemer met structurele functionele beperkingen op de werkplek, gericht op het behouden van die arbeidsplaats. Ook wel 'persoonlijke ondersteuning' genoemd.

K

Ketenpartner

Organisatie waarmee de dienstverlener samenwerkt in de keten en waarbij dienstverlening op elkaar wordt afgestemd.

L

Loonkostensubsidie

Loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding is een verzamelwoord voor een zeer breed scala aan activiteiten waarbij een cliënt onder begeleiding inzicht verkrijgt in zijn huidige positie en het gewenste loopbaanperspectief, en waarbij acties uitgevoerd worden om effectief de gewenste situatie te bereiken.

N

Netto-instroom

Voorkeur voor: Aantal werknemers/cliënten voor wie het plan van aanpak of het trajectplan door de opdrachtgever is geaccordeerd.

Niet uitkeringsgerechtigde

Iemand die geen uitkering ontvangt van een gemeente. Hieronder vallen ook personen die een uitkering ontvangen krachtens de Algemene Nabestaanden Wet en herintreders.

Nieuwkomer

Nieuwkomers zijn personen, in de leeftijd vanaf 16 tot 65 jaar die na de inwerkingtreding van de Wet Inburgering voor een niet tijdelijk doel tot Nederland worden toegelaten of op de dag voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Wet Inburgering nieuwkomer was in de zin van de Wet Inburgering Nieuwkomers.

No cure/less Pay

Financieringsconstructie met volledige resultaatfinanciering waarbij een deel van het aan het re-integratiebedrijf te betalen tarief afhankelijk wordt gesteld van het behalen van de contractdoelstelling. Indien in het contract sprake is van deelbetalingen na afronding van een bepaalde fase, maar het totale contact op no cure/ less pay is gebaseerd, valt deze constructie ook onder de definitie van ‘no cure/less pay’.

NT2

NT2 betekent Nederlands als tweede taal.

O

Opdrachtgever

Organisatie, instantie of persoon die aan een dienstverlener de opdracht verstrekt.

Oudkomer

Oudkomers zijn vreemdelingen die voor de inwerkingtreding van de Wet Inburgering rechtmatig in Nederland verblijven.

Outplacement naar ander werk

Traject met als doel het vinden van een andere baan bij een andere werkgever. Van Dale: planmatige begeleiding van ontslagen of met ontslag bedreigde werknemers bij het verwerven van een passende functie in een ander bedrijf.

P

Persoonlijke begeleiding

Het begeleiden van cliënten bij het vinden of behouden van een optimale arbeidsparticipatie (job coaching, loopbaan- begeleiding e.d.).

Plaatsingsdatum

çDatum waarop arbeidsparticipatie daadwerkelijk begint. Indien ter voorbereiding op de definitieve plaatsing andere arbeidsparticipaties hebben plaatsgevonden, zoals stages of niet-succesvolle plaatsingen zonder dat het traject wordt beëindigd, dienen deze niet te worden meegenomen.

PRB

Persoonsgebonden re-integratiebudget waarbij de cliënt in principe ook de opdrachtgever is. O.a. gemeenten kennen dit type contract.

Preventie

Maatregelen en activiteiten gericht op het voorkomen van verzuim van medewerkers.

R

Re-integratiebedrijf

Bedrijven die zich voornamelijk bezighouden met de re-integratie van werknemers naar een nieuwe werkgever (tweede spoor) of bedrijven die zich bezighouden met re-integratie (vanuit een uitkering) naar werk. Re-integratiebedrijven voeren hoofdzakelijk hele trajecten uit: van de intake tot en met arbeidsbemiddeling en nazorg.

Re-integratietraject

U zoekt een baan? Met een re-integratietraject helpt een re-integratiebedrijf u om er één te vinden. Zo’n bedrijf kijkt naar wat u wilt en kunt. Wat doet u precies tijdens zo’n re-integratietraject? Dat hangt af van uw situatie.

Met een re-integratietraject krijgt u begeleiding en ondersteuning van een re-integratiebedrijf om een baan te vinden die past bij uw mogelijkheden. Wat u precies gaat doen tijdens een re-integratietraject hangt af van uw situatie. Weet u bijvoorbeeld nog niet precies wat voor werk u wilt doen? Dan kunt u via het re-integratiebedrijf een beroepskeuzetest doen.
U kunt ook een sollicitatietraining doen om uw kans op werk te vergroten. Het is ook mogelijk om een opleiding te volgen. Voorwaarde is dan wel dat de scholing noodzakelijk is om werk in uw regio te vinden. Met uw arbeidsdeskundige of re-integratiecoach spreekt u af wat u gaat doen.

S

Sociale activering

Activiteiten die erop gericht zijn cliënten beter te laten participeren in de maatschappij. Van de cliënten wordt verwacht dat zij mogelijk op lange termijn aan het reguliere arbeidsproces kunnen deelnemen maar zijn daar nu nog niet aan toe door lichamelijke en of geestelijke beperkingen.

T

Tevredenheidsonderzoek (TVO)

Onderzoek naar de tevredenheid van werknemers/cliënten of opdrachtgevers over de dienstverlening van de keurmerkdeelnemer.

Training (en scholing)

Het door middel van oefening en/of opleiding verwerven van kennis en/of vaardigheden voor de uitoefening, het behoud of het verkrijgen van een taak, functie of (zelfstandig) beroep.

Trainings- en opleidingsinstituut

Bedrijven die u hoofdzakelijk trainingen en/of opleidingen aanbieden in het kader van re-integratie zonder bemiddelingsactiviteiten (dus geen hele trajecten van intake tot en met bemiddeling) of hoofdzakelijk trainingen en/of opleidingen in het kader van inburgering.

Trajectbegeleiding

Begeleiding van de cliënt/werknemer, zoals opgenomen in het plan van aanpak of trajectplan.

Trajectplan

Planmatige beschrijving van uit te voeren activiteiten met een vooraf gestelde tijdsduur en einddoel.

Transparantie van de markt

Het op een eenduidige wijze inzichtelijk maken van de prestaties van dienstverleners en de wijze waarop de prestaties zijn gewaarborgd.

U

Uitkeringsgerechtigde

Iemand die een uitkering ontvangt van de gemeente voor de kosten van levensonderhoud ingevolge WWB, IOAW en IOAZ.

V

Voorschakeltraject

Een traject dat een werknemer/cliënt voorbereidt op een terugkeer naar werk of het maatschappelijk meedoen.

W

WorkFirst

Re-integratiemethodiek waarbij werkzoekenden door werk of een op werk lijkende situatie terug naar de arbeidsmarkt worden geleid.

Z

Ziekteverzuimbegeleiding

Dienstverlening en activiteiten na ziekmelding van een werknemer gericht op het bevorderen van een snelle terugkeer naar een werkplek bij de huidige werkgever of doorstroom in een re-integratietraject.