Ik wil aan het werk blijven

U heeft een baan en u wilt graag gezond en veilig werken. Uw wilt uitval en verzuim voorkomen. De informatie op deze site helpt u verder.

Veiligheid
Heeft u gevaarlijk werk? Uw werkgever moet u een veilige werkplek bieden. Dit staat in de Arbowet. Maar u bent als werknemer ook verantwoordelijk voor veilige werkomstandigheden. Voorkom ongevallen en houd u aan de veiligheidsprocedures en protocollen. Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen en wijs uw collega's op onveilige situaties. Meer informatie vindt u op het Arboportaal.

Gezondheid
Een goede werkhouding houdt u gezond. Voorkom RSI en optimaliseer uw houding en werkplek. De belangrijkste tips: check uw werkhouding, stel uw stoel correct in en optimaliseer uw werkplek. Informeer bij uw arboarts voor de details. Of kijk op de site veilig en gezond werken. Verder is bewegen belangrijk. Met een half uurtje lunchwandelen voldoet u al aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen!
Doet u lichamelijk zwaar werk? Houdt u zich dan aan de richtlijnen die gelden voor uw werk. Voor tips over lichamelijke belasting kijkt u op de site veilig en gezond werken.
Heeft u een geestelijk of fysiek probleem op uw werk? Neem dan contact op met uw arboarts.

Loopbaanontwikkeling
Om gezond te blijven werken is het belangrijk dat u uw werk met plezier doet.
U kunt testen maken om meer inzicht te krijgen in uw vaardigheden, interesses en persoonlijkheid. Misschien wilt u wel een cursus of training volgen? Bespreek de mogelijkheden met uw werkgever. Kijk ter oriƫntatie op http://www.loopbaan.nl/.

Inzicht in uw werkvermogen
Er zijn verschillende instrumenten op het terrein van gezondheids-, arbo- en personeelsbeleid die u inzicht kunnen geven in uw werkvermogen. Een van die instrumenten is de Work Ability Index (WAI). Als werknemer krijgt u met de WAI een goed inzicht in uw werkvermogen. Werkvermogen is de mate waarin u in staat bent zowel lichamelijk als geestelijk uw werk te doen. Zo kunt u langer gezond en met plezier aan de slag blijven. Bespreek de mogelijkheden met uw werkgever. Voor informatie kijkt u op http://www.blikopwerk.nl/wai.

Nuttige links:
Veilig en gezond werken
Site van CNV en SZW met actuele informatie over veilig en gezond werken.
Arbobondgenoten
Site van FNV Bondgenoten over veilig en gezond werken.
Arboportaal
Webportaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voor al uw vragen over werk en arbozaken.
Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Informatie over onder andere veilig en gezond werken.
Gezond werken test
Loopbaanontwikkeling
Informatie om u bewust te maken van uw loopbaan
Work Ability Index (WAI)
Instrument om werkvermogen te meten

Meer informatie

0900 25 45 679 (€ 0,10 pm)

Hoofdmenu

Algemene zoekfunctie